25 d’abril 2013

Llibres


Estava tocant els acords d’una cançó de Mclan que es diu “Balalada del desarraigado”, del disc “Memorias de un espantapájaros” de 2008, a veure si m’aclaria, pensant sobre l’estranya sensació que em produeix la felicitat d’algunes persones quan van conèixer el nou papa argentí, que és tan espartà, tan humil i tan proper a les persones desvalgudes. I dit sigui de passada, tan homòfob com els papes que l’han precedit. I També pensava que podria ser massa tard per escriure sobre llibres, perquè em diu el director del diari que l’edició apareixerà just el dia després de Sant Jordi, el dia 24, doncs.

De totes maneres, després de reflexionar he arribat a la conclusió que pot ser tard per escriure sobre un papa, però que mai no és tard per escriure sobre llibres, i com que aquesta secció va de música, ajuntaré les dues coses. Música i llibres.

Si no sabeu què llegir quan acabeu el que us regalin aquest Sant Jordi, us recomano “Tom Waits. Conversaciones, entrevistas y opiniones” de l’editorial Global rhythm, on el músic es mostra... bé, no sabem com es mostra, perquè amb Tom Waits no se sap mai si es tracta de realitat o de ficció, persona o personatge, tot i que, segurament hi ha una mica de tot.

Al ministre Wert li faria especial il·lusió que li regalessin el llibre “Travessa el foc, recull de lletres”, on l’editorial Empúries amb la traducció al català de Jordi Cussà i la col·laboració d’Anna Camps ens presenta totes les cançons de Lou Reed, en un format molt cuidat, immillorable. Lou Reed, juntament amb Patti Smith i Laurie Anderson, el març de 2012 van realitzar una lectura de poemes de Miquel Barceló, Josep Carner, Pere Gimferrer, Joan Salvat-Papasseit, Carles Riba i Miquel Martí i Pol traduïdes a l’anglès en un acte organitzat per l’Institut Ramon Llull. De fet, Lou Reed es va confessar gran admirador d’aquests autors i va penjar durant uns dies al seu facebook una imatge de perfil feta pel dibuixant i dissenyador Xavier Boronat on lluïa una barretina.

El Sant Jordi de l’any passat em van regalar un llibre, aprofitant que parlem de Patti Smith, molt interessant, en el que l’artista explica la seva relació amb l’extraordinari fotògraf Robert Mapplethorpe. El llibre es diu “Patti Smith. Éramos unos niños”.

Quan vaig estar de viatge a Brasil, visitant una amiga, fa uns anys, em vaig emportar el llibre “Touching from a distance. La vida de Ian Curtis y Joy Division”, de Deborah Curtis, dona del cantant desaparegut de Joy Division. Aquest llibre va servir com a base per a la pel·lícula documental de 2007 “Control” d’Anton Corbijn. Us asseguro que si heu de llegir aquest llibre és millor que estigueu en un estat d’ànim positiu com pot ser un viatge lúdic o un moment vital divertit, perquè és colpidor.

La darrera recomanació és un llibre escrit també per un músic. Es titula “Cosas que los nietos deberían saber”, de l’editorial Black Books. Quan el vaig anar a comprar, després de buscar-lo a la secció de llibres musicals de la llibreria Galatea de Reus, sense èxit, vaig preguntar on el podria trobar i em van indicar que era a la secció de llibres d’autoajuda. Bé, coses del màrqueting, perquè es tracta d’un llibre on Mark Oliver Everett, líder del grup Eels explica el seu creixement com a músic. El cas és que el creixement musical, en el seu cas, és una taula de fusta a la que s’ha hagut d’agafar tota la vida com un nàufrag per poder sobreviure. És una història vital de superació apassionant. Rodrigo Fresán, que fa el pròleg a l’edició espanyola diu “El mejor libro de autoayuda que no intenta ayudar a nadie pero que lo consigue sin proponérselo”. Bona lectura.

@ibanet